2019. nov 19.

Moslékkoalíció Terézvárosban 2.,

írta: andrassyut134
Moslékkoalíció Terézvárosban 2.,

"Gesztuspolitika"

A Fidesz-KDNP elég sima vereséget szenvedett október 13-án Terézvárosban (is), az okokat persze lehetne elemezni, de ennél most már érdekesebb, hogy mi történt utána.

A vesztesek nem támadták meg az eredményt, nem tettek semmit annak érdekében, hogy elhúzzák az új képviselő-testület megalakulását, rendben, nagyon kulturált körülmények között adták át az önkormányzat vezetését – tehát nem voltak üresek az irattartók, viszont nagyon is tele volt a kassza (csaknem 15 milliárdos pluszban volt a kerület) –, s még a hivatal dolgozóit sem heccelték fel, hogy mondjanak fel vagy tegyenek keresztbe az új hatalomnak. Sőt, Hassay Zsófia előző polgármester eleget tett Soproni Tamás kérésének, s ő is mondott beszédet a kerület október 23-i ünnepségén. Úgyis lehet fogalmazni, hogy a legyőzöttek tettek gesztusokat a moslékkoalíciónak (a névválasztás okáról lásd az előző bejegyzést).

Ehhez képest mit tettek Soproniék? A korábbi három helyett négy alpolgármestert akartak megválasztani. (Csupán arról az "apróságról" feledkeztek meg, hogy utánanézzenek a jelölteknek, s ha Bundula Csaba, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője nem figyelmezteti őket, akkor a vádlott Juhász Szabolcsból alpolgármestert csinálnak, így azonban jegelték a témát.) A három helyett négy bizottságot hoztak létre összesen 34 hellyel, ebből mindössze hatot adtak a választáson 42-43 százalékot kapott Fidesz-KDNP-nek. De ennél is durvább, hogy egyetlen elnöki posztot sem engedtek ki a markukból, még a pénzügyi bizottság vezetését sem, azt a helyet pedig a kulturált, demokratikusan működő testületekben az ellenzék szokta megkapni. Ezenkívül a négy tanácsnoki pozíciót is mind megtartották maguknak. De a legvérlázítóbb az, hogy az önkormányzat cégeibe sem engedték be az ellenzéki politikusokat, így azok nehezen tudják csak ellenőrizni az ottani dolgokat.

S amikor a Fidesz megkérdezi Sopronit, hogy ennek a totálisan antidemokratikus döntésnek ugyan mi az oka, akkor az új polgármester csak kínosan vigyorog – egyébként érdemes megfigyelni, Soproni arcán állandóan ott van a kényszeredett, egyáltalán nem őszinte mosoly, amikor megszólal –, s közli, hogy ő, meg a Momentum nem tehet erről, ő megérti a fideszesek felháborodását, de mossa kezeit.

Szólj hozzá