2019. dec 16.

Moslékkoalíció Terézvárosban 8.,

írta: andrassyut134
Moslékkoalíció Terézvárosban 8.,

A liberális Bodnár Zoltán nem szabad polgár

Bodnár Zoltán György, a Magyar Export Import Bank volt vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, s nem mellesleg a Magyar Liberális Párt (hogy micsoda??!! igen, papíron még van ilyen) volt ügyvivője lett a terézvárosi vagyonkezelő cég elnök-vezérigazgatója. Annak elemzése egy külön misét megérne, hogy akinek ilyen szakmai múltja van, ilyen komoly intézményeknél tevékenykedett magas pozíciókban, annak mi szüksége lehet arra, hogy elmenjen egy kis kerületi önkormányzat cégéhez vezetőnek. Persze, ha tanácsadónak szegődött volna kevés munkával jó pénzért, az inkább érthető lenne, de hogy ténylegesen dolgoznia kelljen, az több mint furcsa...

De legalább ennyire érdekes, hogy cégvezetőként mennyiben ragaszkodik a liberális értékrendjéhez, hogyan vélekedik a főnökei antidemokratikus lépéséről. Az történt ugyanis, hogy a moslékkoalíció az önkormányzati cégek testületeibe egyetlen fideszes, KDNP-s tagot sem választott be. Soproni azzal próbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, hogy folyik a társaságok átvilágítása, s ha ez lezajlott, másrészt, ha a fideszes képviselők jól viselkednek, akkor egy év múlva vissza lehet térni a kérdésre.

Ehhez a pofátlan és cinikus kijelentéshez méltó volt Bodnár "elkenős" válasza is, amikor a megválasztásakor a Fidesz frakcióvezetője arról kérdezte, mit szól ahhoz, hogy az ellenzék nem tudja felügyelni a cége munkáját, arról nem tud információt szerezni.

Az elnök-vezérigazgató ekként reagált: "...ez túlmutat a vezérigazgató kompetenciáján, annak megítélése, hogy a testület, hogy a testület hogyan határoz a saját működéséről. Nem gondolom, hogy nekem erről véleményt kellene nyilvánítanom. Azt viszont gondolom, hogy önkormányzati cég vezetőjeként valamennyi frakcióval a képviselő-testületben nyilvánvalóan kontaktust kell találni minden döntésnek, ami megszületik....Szóval önmagában az a körülmény, hogy az igazgatóság összetétele vagy a felügyelőbizottság összetétele milyen, az nem zárja ki azt, hogy bármelyik képviselővel a társaság vezetése az kontaktáljon, és meghallgassa őket. Semmi problémát nem látok ebben. Az összes többi rész az pedig túlvan a társaság vezetésének a kompetenciáján. Fordítva ülnék a lovon, hogyha erről itt valami határozott véleményünk lenne."

A fideszes frakcióvezető azonban nem hagyta annyiban a dolgot, s azt kérte Bodnártól, vonatkoztasson el attól, hogy most a cég vezérigazgatója. S induljon ki abból, hogy őt szakértőként kérdezi meg a sajtó néhány hónappal ezelőtt, például 2019. augusztus 24-én, amikor tehát még szó sem volt arról, hogy cégvezető lesz. Akkor mit válaszolt volna arra, hogy megengedhető-e általában, hogy egy (bármelyik) önkormányzati cég igazgatóságából, felügyelőbizottságából kihagyják az ellenzéki képviselőket.

Bodnár újabb válasza megint tanulságos.

"... ez ugyanannak a kérdésnek egy más megfogalmazása, és most is csak ugyanazt tudom elmondani. Nem 2019. augusztus 24-én vagyunk, és ebben az értelemben nem egy szabad polgár vagyok, hanem egy olyan polgár vagyok, akit jelölnek az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaság vezetői tisztségére, és nyilvánvalóan ennek fényében tudok csak nyilatkozni és válaszolni bármely kérdésre."

Azóta persze gőzerővel működnek ezek a testületek, és az ellenzék azt kérte Soproni Tamástól, hogy a meghívókat mindig küldjék el a számukra is, hiszen joguk van az üléseken részt venni, még ha nem is tagjai azoknak. Mint szinte minden alkalommal, a polgármester erre ígéretet tett, s mint szinte minden alkalommal, ezt az ígéretét sem tartotta be. Nem értesítik az ellenzéki képviselőket továbbra sem, mikor üléseznek a bizottságok.

 

Szólj hozzá